Verhuurder
Contact  I  Zoeken  I  Disclaimer
  Nieuws
>
Energiecertificaat (EPC)
!VERPLICHT VANAF 2009!
>
Wie betaalt ereloon makelaar?
 Tips
 

> Waar moet u bij het begin van de huur op letten? (checklist)
 HUURWET - VERHUREN 
Home  I  Vragen van verhuurders  I  Rechten van verhuurders  I  Plichten van verhuurders  I  Hulp
 
Rechten van verhuurders => De huurder moet de woning in goede staat teruggeven.
 
De plicht tot teruggave wordt verschillend beoordeeld al naargelang er een plaatsbeschrijving is of niet.

Situatie 1: er is een plaatsbeschrijving.

De huurder moet de woning teruggeven in de staat zoals beschreven in de plaatsbeschrijving, met uitzondering van hetgeen door ouderdom of overmacht of door normale slijtage is tenietgegaan of beschadigd. Dit alles geldt enkel wanneer er een gedetailleerde plaatsbeschrijving is opgemaakt bij het begin van de huur. Algemene clausules zoals "de huurder heeft de woning in goede staat ontvangen" zijn geen plaatsbeschrijving. Bij zo'n algemene clausule zijn de regels van de tweede situatie (zie hieronder) van toepassing.

Situatie 2 : er is geen plaatsbeschrijving.

De huurder wordt vermoed de woning ontvangen te hebben in de toestand waarin zij zich op het einde van de huur bevindt. De verhuurder kan wel bewijzen dat de woning er in het begin beter aan toe was en dat de huurder bepaalde beschadigingen heeft aangericht. Dit is natuurlijk zeer moeilijk te bewijzen. 

Opmerking: Maak steeds een gedetailleerde plaatsbeschrijving op bij het begin van de huur. Hierdoor zullen zowel de huurder als de verhuurder zich op het einde van de huur heel wat problemen besparen!