Verhuurder
Contact  I  Zoeken  I  Disclaimer
  Nieuws
>
Energiecertificaat (EPC)
!VERPLICHT VANAF 2009!
>
Wie betaalt ereloon makelaar?
 Tips
 

> Waar moet u bij het begin van de huur op letten? (checklist)
 HUURWET - VERHUREN 
Home  I  Vragen van verhuurders  I  Rechten van verhuurders  I  Plichten van verhuurders  I  Hulp
 
Plichten van verhuurders => De woning in goede staat afleveren.
 

De verhuurder moet de woning bij het begin van de huur "in goede staat van onderhoud" leveren. De verhuurder moet er dus voor zorgen dat de nodige herstellingen en onderhoudswerken (vb. schilderen, behangen,…) zijn gebeurd wanneer de huurder er gaat wonen. De verhuurder kan hieraan ontsnappen door in het contract op te nemen dat “de huurder het goed ontvangt in de staat waarin het zich bevindt”.

Met deze bepaling kan de verhuurder uiteraard niet aan al zijn verplichtingen ontkomen. Zo moet de woning (volgens de Woninghuurwet) altijd voldoen aan de elementaire vereisten van veiligheid, gezondheid en bewoonbaarheid. De verhuurder kan de bepaling ook enkel inroepen voor de "zichtbare" toestand van de woning. Dit betekent dat wanneer bepaalde gebreken van de woning pas na een tijdje zichtbaar worden, de verhuurder zich niet op deze bepaling zal kunnen beroepen. 

Als de verhuurder de woning niet in goede staat levert, kan de huurder uiteraard stappen ondernemen: 

  • de huurder kan de ontbinding van de huurovereenkomst (met schadevergoeding) vragen
  • de huurder kan stoppen met het betalen van de huur zolang de verhuurder in gebreke blijft
  • de huurder kan aan de rechter toelating vragen om zelf de nodige werken (op kosten van de verhuurder) te laten uitvoeren
  • de huurder kan aan de rechter vragen dat de verhuurder de nodige werken uitvoert.

Opgelet : de huurder mag niet lichtzinnig overgaan tot één van de bovengenoemde stappen. Als er bijvoorbeeld een stuk behangpapier loshangt, mag hij niet zomaar stoppen met het betalen van de huur.