Verhuurder
Contact  I  Zoeken  I  Disclaimer
  Nieuws
>
Energiecertificaat (EPC)
!VERPLICHT VANAF 2009!
>
Wie betaalt ereloon makelaar?
 Tips
 

> Waar moet u bij het begin van de huur op letten? (checklist)
 HUURWET - VERHUREN 
Home  I  Vragen van verhuurders  I  Rechten van verhuurders  I  Plichten van verhuurders  I  Hulp
 
Vragen van verhuurders => Waar moet ik als verhuurder bij het begin van de huur op letten?
 
  • U laat de huurder best een huurwaarborg betalen. Zo hebt u iets om op terug te vallen als de huurder beschadigingen aanricht of hij niet kan (of wil) betalen. Deze waarborg moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. >> Meer info

  • Maak voldoende exemplaren van de schriftelijke huurovereenkomst op! Meestal volstaan drie exemplaren (één voor de huurder, één voor de verhuurder en één voor de registratie). Clausules die het recht op indexatie uitsluiten, schrapt u best uit het contract.

  • U mag altijd aan de huurder vragen waar hij voordien woonde (hij is niet verplicht dit te zeggen). Met deze info kan u eventueel de vorige verhuurder contacteren. Zo vermijdt u wanbetalers of huurders met andere (betaal)problemen.

  • Sommige verhuurders vragen een loonfiche aan de huurder om te achterhalen of hij zal betalen. Hiermee moet u zeer goed opletten want de anti-discriminatiewet verbiedt discriminatie op basis van "fortuin".
    Het is niet omdat de huurder weinig verdient dat hij een slechte betaler is. Een kandidaat-huurder met een BMW en een groot loon betaalt misschien minder goed dan een hardwerkende arbeider met een klein loon.

  • Vermeld op advertenties en affiches (TE HUUR) de huurprijs en de gemeenschappelijke kosten!

  • U doet er goed aan om een gedetailleerde plaatsbeschrijving op te maken. >> Meer info

  • U kan in het contract specifieke bepalingen opnemen (bijvoorbeeld een verbod op het houden van huisdieren).

  • De verhuurde woning moet voldoen aan de elementaire vereisten van veiligheid, gezondheid en bewoonbaarheid. Als de woning niet voldoet aan deze vereisten dan loopt u als verhuurder bepaalde risico’s. >> Meer info